Főoldal / Reggelik / Lefse – norvég fahéjas vajas lepénykenyér

Lefse – norvég fahéjas vajas lepénykenyér

FavoriteLoadingElmentem!
Print Friendly

Lefse – norvég fahéjas vajas lepénykenyér

Lefse - norvég fahéjas vajas lepénykenyér

Hozzávalók:

  • 1 kg liszt
  • 30 dkg cukor (nálam 20 dekányi édesítő)
  • 30 dkg olvasztott vaj
  • 3 tojás 
  • 12 gramm sütőpor
  • 19 gramm szalakáli
  • 1,2 dl tej (lehet ez is kefir)
  • 2,2 dl kefir
  • 1-2 tk. kardamom

A töltelékhez:

  • 10 dkg vaj
  • 5 dkg porcukor
  • 1-2 tk. fahéj
Elkészítési idő: 1 óra Fogyókúrás: nem
Költség: 500-1000 FT Vegetáriánus: igen
Adagok: 6 főre Gluténmentes: nem
Nehézség: Egyszerű Laktózmentes: nem

Elkészítés:

A lisztet jó alaposan elvegyítjük a szalakálival és a sütőporral, majd minden hozzávalót bepakolunk a mixerbe és jól összedolgoztatjuk a tésztát. Nem kell dagasztani, csak szép simára gyúrni, persze lehet kézzel is készíteni, de ez így gyorsabb.

A tésztát kisebb adagokra osztjuk. Ebből az adagból kb. 16-20 darab szokott lenni, attól függ éppen mekkorára készítjük.

A serpenyő méretére nyújtjuk a tésztákat, kb. 2-3 milliméter vastagra és egyenként kisütjük. Pici vajjal kenjük meg a serpenyőt. Pár perc alatt megsül egy oldal, akkor megfordítjuk és a másik oldalt is megsütjük. Míg sülnek, egy konyharuhával letakarjuk a kisült kenyereket.

A töltelékhez a vajat habosra keverjük a porcukorral és a fahéjjal, majd a már legalább langyosra hűlt kenyerekre kenjük, félbehajtjuk és cikkekre vágjuk. (Ha forrón kenjük rá, beszívja a vajat, így frissen nagyon finom, de a maradékban nem lesz töltelék, és az gyerekeim úgy szeretik, ha van benne fahéjas vaj, ezért akkor szoktam megtölteni, amikor kihűlt.)

Nutellával de lekvárral is finom.

Tipp / megjegyzés:
A szalakálinak nem éppen jó az illata sülés közben, próbáltam már szódabikarbónával is, elvileg nem ugyanolyan, de nekem azzal is finom lett, így aki nem bírja a szalakálit, azzal is megpróbálhatja.

Lefse – norvég fahéjas vajas lepénykenyér 5.00/5 (1 értékelés)

Szólj hozzá!

A lap tetejére