Narancsos vaníliakrémes torta
Hozzávalók:24 cm-es formához: A tortalapokhoz:
A lapok kenéséhez:
A krémhez:
A díszítéshez:
|
|
Elkészítés:
Első lépésként két lapot sütünk a piskótából az alábbiak szerint.
Egy tálba teszünk 2 egész tojást, 8 dkg porcukrot, a vaníliás cukrot és habverővel fehéredésig keverjük. Hozzáadjuk a fél csomag sütőporral elkevert 10 dkg lisztet és elkeverjük. A piskótamasszát sütőpapírral bélelt tortaformába simítjuk és 180 fokon kb. 12 perc alatt megsütjük.
A piskóta hozzávalók másik feléből ugyanígy elkészítjük a piskótát. Így két egyforma vékony piskótalapot kapunk. Melyeket miután kihűltek ketté vágjuk. Így 4 lapunk lesz.
Elkészítjük a krémet.
A tejet a felhasított vaníliával felforraljuk, majd hagyjuk langyosra hűlni és leszűrjük. A porzselatint kevés vízben feloldjuk. (addig keverjük amíg feloldódik.)
A tojások sárgáját habosra keverjük a cukorral és a narancshéjjal, majd apránként hozzáadjuk a kihűlt vaníliás tejet. Vízfürdőn, állandó kevergetés mellett sűrű krémmé főzzük.
Lehúzzuk a tűzről, belekeverjük a feloldott zselatint és hagyjuk kihűlni. A tejszínt kemény habbá verjük,és óvatosan a krémbe forgatjuk. Végül hozzáadjuk az apróra vágott cukrozott narancshéjat is.
A lapokat megkenjük lekvárral, és a krémmel a tortaformába rétegezzük. A hűtőbe tesszük pár órára, hogy megdermedjen.
Kevés krémet tegyünk félre a torta oldalára is, mellyel vonjuk be dermedés után. (Ízlés szerint morzsalékosra tört piskótával nagy mandulával is díszíthetjük az oldalát.)
Kemény habbá verjük a tejszínt, a vaníliás cukorral és habfixálóval, majd csillagcsőrös nyomózsákba szedjük, és habrózsákkal díszítjük a torta tetejét.
Megszórjuk pirított mandulával, és a cukrozott narancshéjjal és pisztáciával díszítjük.