Főoldal / Torták / Narancsos vaníliakrémes torta

Narancsos vaníliakrémes torta

 Narancsos vaníliakrémes torta

narancsos-vaniliakremes-torta

Hozzávalók:

24 cm-es formához:

A tortalapokhoz:

  • 2×2 db tojás
  • 2×8 dkg porcukor
  • 2×10 dkg liszt
  • 2×1 cs. vaníliás cukor
  • 2×1/2 cs. sütőpor

A lapok kenéséhez:

  • kb 2 dl narancs vagy sárgabarack lekvár

A krémhez:

  • 3 dl tej
  • fél rúd vanília
  • 3 db tojás sárgája
  • 1,5 dkg zselatin
  • 20 dkg cukor
  • 1 narancs reszelt héja
  • 4 dl tejszín
  • 5 dkg cukrozott narancshéj

A díszítéshez:

  • 2-2,5 dl tejszín
  • 2 cs. vaníliás cukor
  • 1 cs. habfixáló
  • pirított mandulaforgács
  • cukrozott narancshéj
  • pisztácia (elhagyható)
Elkészítési idő: 1óra 45 perc Fogyókúrás: nem
Költség: 1500-2000 FT Vegetáriánus: nem
Adagok: 8 főre Gluténmentes: nem
Nehézség: Normál Laktózmentes: nem

Elkészítés:

Első lépésként két lapot sütünk a piskótából az alábbiak szerint.
Egy tálba teszünk 2 egész tojást, 8 dkg porcukrot, a vaníliás cukrot és habverővel fehéredésig keverjük. Hozzáadjuk a fél csomag sütőporral elkevert 10 dkg lisztet és elkeverjük. A piskótamasszát sütőpapírral bélelt tortaformába simítjuk és 180 fokon kb. 12 perc alatt megsütjük.
A piskóta hozzávalók másik feléből ugyanígy elkészítjük a piskótát. Így két egyforma vékony piskótalapot kapunk. Melyeket miután kihűltek ketté vágjuk. Így 4 lapunk lesz.

Elkészítjük a krémet.
A tejet a felhasított vaníliával felforraljuk, majd hagyjuk langyosra hűlni és leszűrjük. A porzselatint kevés vízben feloldjuk. (addig keverjük amíg feloldódik.)

A tojások sárgáját habosra keverjük a cukorral és a narancshéjjal, majd apránként hozzáadjuk a kihűlt vaníliás tejet. Vízfürdőn, állandó kevergetés mellett sűrű krémmé főzzük.
Lehúzzuk a tűzről, belekeverjük a feloldott zselatint és hagyjuk kihűlni. A tejszínt kemény habbá verjük,és óvatosan a krémbe forgatjuk. Végül hozzáadjuk az apróra vágott cukrozott narancshéjat is.

A lapokat megkenjük lekvárral, és a krémmel a tortaformába rétegezzük. A hűtőbe tesszük pár órára, hogy megdermedjen.

Kevés krémet tegyünk félre a torta oldalára is, mellyel vonjuk be dermedés után. (Ízlés szerint morzsalékosra tört piskótával nagy mandulával is díszíthetjük az oldalát.)

Kemény habbá verjük a tejszínt, a vaníliás cukorral és habfixálóval, majd csillagcsőrös nyomózsákba szedjük, és habrózsákkal díszítjük a torta tetejét.
Megszórjuk pirított mandulával, és a cukrozott narancshéjjal és pisztáciával díszítjük.

Marcsi (681 Recept)

Üdvözöllek kedves látogató. Marcsi vagyok, az oldal egyik alapítója. Ha bármi kérdésed, észrevételed lenne, az oldallal kapcsolatban, küldj egy e-mailt a [email protected] email címre.


Szólj hozzá!

A lap tetejére