Pavlova citromkrémmel és eperrel
Hozzávalók:A citromkrémhez:
A pavlova-hoz:
A tetejére:
|
|
Elkészítés:
Egy lábasba belereszeljük a citromok héját, beletesszük a tojásokat, a cukrot, ráöntjük a citromlevet és alaposan elkeverjük.
A keveréket felforraljuk, majd lassú tűzön, folyamatosan kevergetve addig főzzük, míg besűrűsödik, és keverés közben láthatóvá válik a lábos alja.Ekkor a vajat kis adagokban hozzákeverjük.(Mindig akkor jön a következő fakanálhegynyi, amikor már az előző teljesen elkeveredett benne. Ekkor már a tűz nem égett alatta, de rajta hagytam a lábast -aminek eleve jó vastag az alja- a lemezen és ez a meleg épp elegendő volt ahhoz, hogy teljesen homogénné váljon a massza.)
Bekapcsoltam a sütőt 180 fokra.
Elektromos habverővel elkezdjük felverni a pavlova-hoz a tojásfehérjéket. Még nem teljesen kemény a hab,amikor hozzáadjuk a cukrot, kb. 5-6 adagban. Addig tarjuk bekapcsolva a gépet, amíg a hab fényes, és kemény lesz. Ekkor hozzáöntjük a balzsamecetet, és elkeverjük benne.
Ezután egy szitán keresztül kb. 6 adagban óvatosan belekeverjük a keményítőt egy kézi habverővel, mindig akkor szórjuk bele a következő adagot, amikor az előző már tökéletesen elkeveredett.
Sütőpapírra akkora kör rajzolunk amekkorára a tortát szeretnénk. (célszerű egy tálat körberajzolni)
Belefektetjük a papírt egy tepsibe, és a körvonal mentén elkezdjük rárakni egy kanállal a habot. Amikor kész, a szélére még egy körben teszünk, így a közepén lesz egy jó nagy kráter. Betettem a sütőbe, levettem a hőmérsékletet 150 fokra, és 60 percre állítottam az órát.
Kb. félóra múlva már nagyon lehet érezni az illatát a “habcsóknak”, ezért lejjebb vesszük 110 fokra, és úgy marad benn a maradék időre. (Valahol azt olvastam, hogy a sütőben hagyjuk kihűlni, és én most így tettem, de szerintem legközelebb kiveszem rögtön, mert egy picit jobban kiszáradt, mint ahogyan terveztem.)
Miután kihűlt, beletesszük a közepébe a citromkrémet, ráhalmozzuk a kb. 6-8 dl-ni tejszínhabot és kirakjuk eperrel.
Tipp / megjegyzés:
A belsejét nem tudom megmutatni, mert az utolsó szeletet akartam lefényképezni, és leejtettem a tányért a padlóra. Nagyon sajnáltam, mert ritkán érzem úgy, hogy tökéletesre sikeredett valami, és ezúttal úgy éreztem. Szép volt az alja, rajta a habszerű közepe, rajta a krém, a hab, a gyümölcs, nagyon szép rétegekben.
Beküldő: Márti
http://hogymegtudjuknezni.blogspot.hu/