Ezt se hagyd ki!
Főoldal / Torták / Pavlova citromkrémmel és eperrel

Pavlova citromkrémmel és eperrel

FavoriteLoadingElmentem!
Print Friendly

Pavlova citromkrémmel és eperrel

Pavlova citromkrémmel és eperrel 2

Hozzávalók:

A citromkrémhez:

  • 3 db citrom leve
  • 2 db kezeletlen citrom lereszelt héja
  • 10 dkg cukor
  • 4 db tojás
  • 2 db tojás sárgája
  • 10 dkg vaj

A pavlova-hoz:

  • 8 tojásfehérje (nem hűtött)
  • 40 dkg porcukor
  • fél evőkanálnyi balzsamecet (bármilyen ecet)
  • 4 evőkanál étkezési keményítő

A tetejére:

  • 6-8 dl tejszín
  • eper
Elkészítési idő: 1óra 30 perc Fogyókúrás: nem
Költség: 1000-1500 FT Vegetáriánus: igen
Adagok: 6 főre Gluténmentes: igen
Nehézség: Normál Laktózmentes: nem

Elkészítés:

Egy lábasba belereszeljük a citromok héját, beletesszük a tojásokat, a cukrot, ráöntjük a citromlevet és alaposan elkeverjük.

A keveréket felforraljuk, majd lassú tűzön, folyamatosan kevergetve addig főzzük, míg besűrűsödik, és keverés közben láthatóvá válik a lábos alja.Ekkor a vajat kis adagokban hozzákeverjük.(Mindig akkor jön a következő fakanálhegynyi, amikor már az előző teljesen elkeveredett benne. Ekkor már a tűz nem égett alatta, de rajta hagytam a lábast -aminek eleve jó vastag az alja- a lemezen és ez a meleg épp elegendő volt ahhoz, hogy teljesen homogénné váljon a massza.)

Bekapcsoltam a sütőt 180 fokra.

Elektromos habverővel elkezdjük felverni a pavlova-hoz a tojásfehérjéket. Még nem teljesen kemény a hab,amikor hozzáadjuk a cukrot, kb. 5-6 adagban. Addig tarjuk bekapcsolva a gépet, amíg a hab fényes, és kemény lesz. Ekkor hozzáöntjük a balzsamecetet, és elkeverjük benne.

Ezután egy szitán keresztül kb. 6 adagban óvatosan belekeverjük a keményítőt egy kézi habverővel, mindig akkor szórjuk bele a következő adagot, amikor az előző már tökéletesen elkeveredett.

Sütőpapírra akkora kör rajzolunk amekkorára a tortát szeretnénk. (célszerű egy tálat körberajzolni)

Belefektetjük a papírt egy tepsibe, és a körvonal mentén elkezdjük rárakni egy kanállal a habot. Amikor kész, a szélére még egy körben teszünk, így a közepén lesz egy jó nagy kráter. Betettem a sütőbe, levettem a hőmérsékletet 150 fokra, és 60 percre állítottam az órát.

Kb. félóra múlva már nagyon lehet érezni az illatát a “habcsóknak”, ezért lejjebb vesszük 110 fokra, és úgy marad benn a maradék időre. (Valahol azt olvastam, hogy a sütőben hagyjuk kihűlni, és én most így tettem, de szerintem legközelebb kiveszem rögtön, mert egy picit jobban kiszáradt, mint ahogyan terveztem.)

Miután kihűlt, beletesszük a közepébe a citromkrémet, ráhalmozzuk a kb. 6-8 dl-ni tejszínhabot és kirakjuk eperrel.

Tipp / megjegyzés:
A belsejét nem tudom megmutatni, mert az utolsó szeletet akartam lefényképezni, és leejtettem a tányért a padlóra. Nagyon sajnáltam, mert ritkán érzem úgy, hogy tökéletesre sikeredett valami, és ezúttal úgy éreztem. Szép volt az alja, rajta a habszerű közepe, rajta a krém, a hab, a gyümölcs, nagyon szép rétegekben.

Beküldő: Márti
http://hogymegtudjuknezni.blogspot.hu/

Pavlova citromkrémmel és eperrel 5.00/5 (1 értékelés)

Szólj hozzá!

Jelentkezz be Facebookkal, vagy töltsd ki a *-al jelölt mezőket. *

*

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

A lap tetejére