Főoldal / Torták / Rozmaringos keksztorta citromkrémmel

Rozmaringos keksztorta citromkrémmel

FavoriteLoadingElmentem!
Print Friendly

Rozmaringos keksztorta citromkrémmel

Rozmaringos keksztorta citromkrémmel

Hozzávalók:

A vajas rozmaringos keksz alaphoz:

  • 11,5 dkg sózatlan vaj
  • 15 dkg porcukor
  • 1 közepes tojás
  • 12,5 dkg teljes kiőrlésű liszt
  • 10 dkg finomliszt
  • 2 teáskanál finomra vágott friss rozmaring
  • fél teáskanál sütőpor

A citromkrémhez:

  • 3 db citrom leve
  • 2 db kezeletlen citrom lereszelt héja
  • 10 dkg cukor
  • 4 db egész tojás
  • 2 db tojás sárgája
  • 10 dkg vaj
  • 2 db tojás fehérje keményre vert habja

A tetejére:

  • ribizli, málna (de lehet ízlés szerint más bogyós gyümölcs is)
Elkészítési idő:1óra 30 percFogyókúrás:nem
Költség:1000-1500 FTVegetáriánus:igen
Adagok:6 főreGluténmentes:nem
Nehézség:NormálLaktózmentes:nem

Elkészítés:

A tészta hozzávalóit összegyúrjuk, és folpackba csomagolva minimum 1 órára hűtőszekrénybe tesszük.

Elkészítjük a citromkrémet:
Egy lábasba belereszeljük a citromok héját, beletesszük a tojásokat, a cukrot, ráöntjük a citromlevet és alaposan elkeverjük. A keveréket felforraljuk, majd lassú tűzön, folyamatosan kevergetve addig főzzük, míg besűrűsödik, és keverés közben láthatóvá válik a lábos alja.

Ekkor a vajat kis adagokban hozzákeverjük.(Mindig akkor jön a következő fakanálhegynyi, amikor már az előző teljesen elkeveredett benne. Ekkor már a tűz nem égett alatta, de rajta hagytam a lábast -aminek eleve jó vastag az alja- a lemezen és ez a meleg épp elegendő volt ahhoz, hogy teljesen homogénné váljon a massza.)
A végén belekeverjük a 2 tojásfehérjéből vert kemény habot.
A citromkrémet hűtőbe tesszük.

Ezután kinyújtjuk a tésztát, kibélelünk vele egy peremes sütőedényt, majd 6 perc alatt elősütjük hőlégkeverésen 180 fokon.

Kivesszük a sütőből, beleöntjük a krémet, és megszórjuk a gyümölcsökkel. A  széléről az előbb lehullott tésztát (ha nincs, az sem baj, én nem akartam kidobni azt a kis maradékot) összegyúrjuk, kinyújtjuk, csíkokra vágjuk és a szélén körbetesszük.

Visszatesszük a sütőbe, és addig sütjük (kb. 30 perc), amíg megpirul.

Tanács: meg kell várni, amíg teljesen kihűl, és tortalapáttal kivenni a szeletet, mert a langyos sütemény felvágása után spatulával kiszedők csak ilyen nem szép szeletet tudnak produkálni, mint én.

Tipp / megjegyzés:
Épp vajas kekszet sütöttem (aki idegenkedik a rozmaringtól, nyugodtan hagyja ki belőle, de érdemes kipróbálni, mert nagyon finom), és amíg gyúrtam a tésztát, kigondoltam, hogy csinálok angol citromkrémet és a tészta egy részét megtöltöm vele, annak a tetejére kerül majd a gyümölcs. Így is lett, és nagyon jól tettem, hogy kitaláltam.

Beküldő: Márti
http://hogymegtudjuknezni.blogspot.hu/

Értékeld a receptet

Szólj hozzá!

Jelentkezz be Facebookkal, vagy töltsd ki a *-al jelölt mezőket. *

*

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

A lap tetejére