Főoldal / Torták / Somlói torta

Somlói torta

FavoriteLoadingElmentem!
Print Friendly

Somlói torta

Somlói torta

Hozzávalók:

A kakaós laphoz:

  • 4 tojás
  • 8 ek. víz
  • 25 dkg cukor
  • 1 csomag sütőpor
  • 22 dkg liszt
  • 2 ek kakaópor (Holland)
  • csipet só

A sárga laphoz:

  • 4 tojás
  • 8 ek. víz
  • 25 dkg cukor
  • 1 csomag sütőpor
  • 25 dkg liszt
  • csipet só

A krémhez:

  • 5 dl tejszín
  • 5 dkg porcukor
  • 1 cs. habfixáló
  • 1 cs. vaníliás pudingpor
  • 1 cs.  csokis pudingpor
  • 2×5 dl tej
  • 2×3 ek.cukor
  • 1 doboz mascarpone (25dkg)

A tetejére és az oldalára:

  • 5 dkg darált dió
  • 10 dkg csokoládé
  • Marcipán rózsa (elhagyható)
Elkészítési idő: 1óra 30 perc Fogyókúrás: nem
Költség: 1500-2000 FT Vegetáriánus: igen
Adagok: 8 főre Gluténmentes: nem
Nehézség: Normál Laktózmentes: nem

Elkészítés:

A tojások sárgáját langyos vízzel összehabosítjuk, majd a cukorral fehéredésig keverjük.
Belekeverjük a kakaóporral és a sütőporral elkevert lisztet.

A legvégén, lazán beleforgatjuk a csipet sóval keményre vert fehérjehabot.
Sütőpapírral bélelt formába simítjuk és 160-180 fokon tűpróbáig sütjük.
Majd hagyjuk kihűlni.

A sárga piskótát ugyanígy készítjük el. Ha mindkét tortalap kihűlt 2-2 lapba elvágjuk őket.

A pudingokat (külön-külön) a szokásos eljárással megfőzzük a tejjel és a cukorral.

A tejszínt a porcukorral és a habfixálóval kemény habbá felverjük.

A kihűlt pudingokhoz adunk fél-fél doboz mascarponét, és kikeverjük.

A felszelt lapokat az alábbiak szerint megtöltjük.
Alulra tesszük a világos lapot erre kerül a csokikrém fele majd rásimítjuk a tejszínhab 1/3 részét.
Erre jön a csokis lap és világos krém, majd  sárga lap és újra csokis-krém plusz a tejszín és végül a világos lap.

Az oldalát körbe kenjük a megmaradt krémmel majd bevonjuk darált dióval. A tetejét vízgőz felett megolvasztott csokival  bevonjuk. Ízlés szerint a maradék tejszínhabbal, csokilapokkal, marcipán figurákkal díszítjük.

Somlói torta 5.00/5 (1 értékelés)

Domján Mária (560 Recept)


Szólj hozzá!

A lap tetejére