Somlói torta
Hozzávalók:A kakaós laphoz:
A sárga laphoz:
A krémhez:
A tetejére és az oldalára:
|
|
Elkészítés:
A tojások sárgáját langyos vízzel összehabosítjuk, majd a cukorral fehéredésig keverjük.
Belekeverjük a kakaóporral és a sütőporral elkevert lisztet.
A legvégén, lazán beleforgatjuk a csipet sóval keményre vert fehérjehabot.
Sütőpapírral bélelt formába simítjuk és 160-180 fokon tűpróbáig sütjük.
Majd hagyjuk kihűlni.
A sárga piskótát ugyanígy készítjük el. Ha mindkét tortalap kihűlt 2-2 lapba elvágjuk őket.
A pudingokat (külön-külön) a szokásos eljárással megfőzzük a tejjel és a cukorral.
A tejszínt a porcukorral és a habfixálóval kemény habbá felverjük.
A kihűlt pudingokhoz adunk fél-fél doboz mascarponét, és kikeverjük.
A felszelt lapokat az alábbiak szerint megtöltjük.
Alulra tesszük a világos lapot erre kerül a csokikrém fele majd rásimítjuk a tejszínhab 1/3 részét.
Erre jön a csokis lap és világos krém, majd sárga lap és újra csokis-krém plusz a tejszín és végül a világos lap.
Az oldalát körbe kenjük a megmaradt krémmel majd bevonjuk darált dióval. A tetejét vízgőz felett megolvasztott csokival bevonjuk. Ízlés szerint a maradék tejszínhabbal, csokilapokkal, marcipán figurákkal díszítjük.