Főoldal / Sertés ételek / Szalontüdő zsemlegombóccal

Szalontüdő zsemlegombóccal

FavoriteLoadingElmentem!
Print Friendly

Szalontüdő zsemlegombóccal

Szalontüdő zsemlegombóccal

Hozzávalók:

  • 1 kg sertésszív,  sertésnyelv, sertéstüdő
  • 2-3 nagy vöröshagyma
  • fokhagyma
  • babérlevél
  • egész feketebors
  • pirospaprika
  • liszt
  • citrom
  • kristálycukor
  • mustár
  • tejföl

A zsemlegombóchoz:

  • 2 szikkadt zsemle
  • 15 dkg liszt
  • 2 tojás
  • víz
  • 1 cs. petrezselyem
  • 3 ek olaj
  • őrölt fekete bors
Elkészítési idő: 2 óra Fogyókúrás: nem
Költség: 1000-1500 FT Vegetáriánus: nem
Adagok: 4 főre Gluténmentes: nem
Nehézség: Normál Laktózmentes: nem

Elkészítés:

A jól megmosott tüdőt, szívet, nyelvet fokhagymás, babérleveles, sóval, egész borssal ízesített vízben feltesszük főni és még beledobunk 1 nagy fej egészben hagyott, megtisztított vöröshagymát is. Kb 1,5-2 órát főzzük fedő alatt, majd amikor a szív és a tüdő és a nyelv megpuhult, kivesszük a főzőléből, kihűtjük, hörgőktől, inaktól megtisztítjuk és vékony metéltre vágjuk.

Kevés olajon 1 evőkanál cukrot világosra pirítunk, majd a 1 púpozott evőkanál lisztet hozzáadva tovább kevergetjük. Vízzel vagy a főzőlével felöntve mártás sűrűségűre forraljuk. Ízesítjük sóval, mustárral, citromlével, tejföllel. Beleforgatjuk az összevágott belsőségeket és további 4-5 perc alatt jól összeforraljuk.

A zsemléket kisebb kockákra vágjuk, tepsibe téve sütőben aranybarnára pirítjuk.Egy nagy tálba a lisztből, tojásból, vízből nokedli tésztát készítünk, sózzuk, borsozzuk. Belekeverjük a kihűlt zsemlekockákat és a finomra vágott petrezselymet. Negyed óráig pihentetjük, majd vizes kézzel apró gombócokat formálunk a masszából. Forrásban lévő, enyhén sós vízben megfőzzük. Kb 10-12 perc alatt főnek készre.

A szalontüdőt a zsemlegombóccal kínáljuk.

Szalontüdő zsemlegombóccal 5.00/5 (1 értékelés)


Szólj hozzá!

A lap tetejére