Főoldal / Cikkek / Szénhidrát : A jó és a rossz harca

Szénhidrát : A jó és a rossz harca

FavoriteLoadingElmentem!
Print Friendly

Szénhidrát : A jó és a rossz harca

A szénhidrátról általában, negatív formában beszélünk. Pedig a szervezetünk egyik legfontosabb energiaforrása. Viszont egyáltalán nem mindegy, hogy milyen is az a szénhidrát, amit elfogyasztunk, ugyanis több formában létezik.

A szénhidrát 2 arca

Az energiabevitelünk több mint fele szénhidrát, ezért érdemes ügyelnünk arra, hogy melyik formáját fogyasztjuk. Alapvetően, kétféle szénhidrátot  különböztethetünk meg, az egyik a szervezetünkre jótékony hatással bír, míg a másik (ez él a köztudatban) káros hatásokat gyakorol szervezetünkre.

A jó szénhidrátok, jellemzően hosszú távon laktatóak, ezáltal nem nyomják az egekbe hirtelen a vércukorszintünket, hanem hosszabb távon, egyenletesebben fejtik ki hatásukat. Ez egy nagyon fontos tényező, az egészségünk szempontjából.
Ilyen ételek azok amelyek rostokat, ásványi anyagokat, vitaminokat tartalmaznak, például: a zöldségfélék, rizs, teljes kiőrlésű kenyér.

A rossz szénhidrátok, nem túl laktatóak, hiszen hiányoznak belőlük, a szervezetünk számára hasznosítható összetevők, ezért ezekből általában jóval többet viszünk be a szervezetünkbe, mint a jó fajtából, és ebből egyenesen következik, hogy jelentős súlygyarapodáshoz is vezethetnek. Emellett, hirtelen vércukor emelkedést eredményeznek, ami hosszútávon, nagyon megterheli a szervezetünket. Ezeket, sajnos nagyon nehéz elkerülni, hiszen szinte minden termék, amit az emberek általában szívesen, és széles körben fogyasztanak, ezzel vannak tele. Például: Péksütemények, szénsavas üdítőitalok, és általánosságban elmondható, hogy a cukros, lisztes készítmények is ebbe a kategóriába tartoznak.

A fogyókúrázóknak sem kell kiiktatni a szénhidrátokat az étkezéseikből, hiszen energiára nekik is szükségük van. Viszont arra oda kell figyelniük, hogy mit és mikor esznek, isznak.

A zöldségek, gyümölcsök illetve a zabhely például hasznos lehet minden étkezésnél, de legfőképp reggel és délben ajánlatos a fogyasztásuk. Illetve azt is számításba kell venni, hogy a gyümölcsök, gyümölcs-cukrot azaz fruktózt tartalmaznak, tehát gyümölcsöt délelőtt ajánlott fogyasztani.

Amit sose felejtsünk el, hogy a testünknek szüksége van  alapvető tápanyagokra, szénhidrátra,  fehérjére, zsírra, ásványi anyagokra és nyomelemekre, vitaminokra, valamint vízre. Ez mind szükséges ahhoz, hogy megfelelő energiánk legyen a mindennapokhoz.

Íme néhány reform recept:
Töltött cukkini Zöldséges tócsni Amaránt kása Kókuszos reform keksz

Értékeld a receptet

Szólj hozzá!

A lap tetejére