Főoldal / Kelt tészták / Túrós-meggyes kalács

Túrós-meggyes kalács

FavoriteLoadingElmentem!
Print Friendly

Túrós-meggyes kalács

Túrós-meggyes kalács

Hozzávalók:

A tésztához:

  • 50 dkg liszt
  • 3 ek. porcukor
  • 1 mk. só
  • 2 db tojássárgája
  • 2,5 dkg élesztő (friss)
  • 5 dkg vaj (olvasztott)
  • 3 dl tej

A töltelék hozzávalói:

  • 25 dkg túró (v. ricotta)
  • 15 dkg porcukor
  • 2 cs. vaníliás cukor
  • 1 citrom reszelt héja
  • 20 dkg meggy (befőtt, v. előzőleg lecukrozva)

A lekenéshez:

  • 1 ek. olvasztott vaj
  • 1 ek. tej
Elkészítési idő:több mint 2 és fél óraFogyókúrás:nem
Költség:1500-2000 FTVegetáriánus:igen
Adagok:6 főreGluténmentes:nem
Nehézség:BonyolultLaktózmentes:nem

Elkészítés:

A langyos tejnek a felét keverjük össze egy teáskanál cukorral, majd morzsoljuk bele az élesztőt, és pár perc alatt futtassuk fel.

A lisztet keverjük össze a maradék cukorral, a sóval, majd szitáljuk bele a keverőtálba. Ezután csináljunk a közepébe egy mélyedést.

A vajat olvasszuk fel, majd keverjük össze a tojássárgákkal, és öntsük bele a liszt közepén lévő mélyedésbe. Ezután öntsük hozzá a maradék langyos tejet, és a felfuttatott élesztőt.

A robotgép dagasztó szárával, kb. 8 percig dagasszuk a tésztát közepes fokozaton. (természetesen kézzel, vagy kenyérsütőgéppel is bedagaszthatjuk a tésztát!!!)

A bedagasztott tésztát, ezután tegyük át egy kilisztezett tálba és konyharuhával takarjuk le. Ezután tegyük langyos helyre, majd kelesszük 45 percig.

A megkelt tésztát ezután borítsuk ki lisztezett felületre, majd nyújtsuk ki 3-4 mm vastagra. (arra figyeljünk, hogy beleférjen majd a formába, és feltekerve ne legyen se kisebb, sem pedig nagyobb)

A meggyet tegyük bele egy szűrőbe, és alaposan csepegtessük le.

A túrót (v. ricottát) keverjük össze a porcukorral, a vaníliás cukorral, és a reszelt citromhéjjal, majd keverjük hozzá a lecsepegtetett meggyet is.

Ezután a kinyújtott tésztára kanalazzuk rá a túrós-meggyes tölteléket, majd óvatosan kenjük el, hogy lehetőleg mindenhova kerüljön a töltelékből.

Ezután tekerjük fel, mint a bejglit, majd helyezzük bele egy 24 cm-es kizsírozott, kilisztezett kuglóf formába.

Ezután takarjuk le egy konyharuhával, majd langyos helyen kelesszük újra 30 percig.

A vajat olvasszuk fel, majd kenjük le a tésztát, mielőtt a sütőbe tennénk.

Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten süssük 45-50 perc alatt szép pirosra. (én légkeverésnél 160 fokon, 45 percig sütöttem)

A sütőből kivéve, a forró kalácsot kenjük le a tejjel, majd hagyjuk pár percig a formában hűlni. Ezután helyezzük rácsra, és hűtsük ki egészen.

Tálalás előtt ízlés szerint szórjuk meg porcukorral, szeleteljük fel, és úgy kínáljuk.

Értékeld a receptet

Gizi (311 Recept)

Szeretek sütni-főzni, és sokat kirándulni.Több évtizede sertepertélek a konyhámban kisebb, nagyobb sikereket elérve. Mára már szenvedélyemmé vált a sütés-főzés, így minden nap valami finomsággal kényeztetem a családomat, és a barátaimat. Szeretem a hagyományos, magyaros ételeket, de szívesen kipróbálok számomra új, és különleges ízvilágot is.


Szólj hozzá!

Jelentkezz be Facebookkal, vagy töltsd ki a *-al jelölt mezőket. *

*

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

A lap tetejére