Főoldal / Birka / Marha / Vörösboros marhapörkölt burgonyafánkkal

Vörösboros marhapörkölt burgonyafánkkal

FavoriteLoadingElmentem!
Print Friendly

Vörösboros marhapörkölt burgonyafánkkal

Vörösboros marhapörkölt burgonyafánkkal

Hozzávalók:

  • 80 dkg marha comb (esetleg lapocka)
  • 2 nagyobb fej vöröshagyma
  • 10 dkg kolozsvári szalonna
  • 2 ek. zsír (vagy olaj)
  • 3 ek. sűrített paradicsom
  • 1,5 ek. cukor
  • 2 db szegfűszeg
  • 1 kicsi darabka fahéj
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 4 mk. só
  • 1/2 mk. őrölt bors
  • 1 mk. őrölt kömény
  • 2 dl minőségi száraz vörösbor
  • 1,5 dl víz

A burgonyafánkhoz:

  • 60 dkg burgonya
  • 40 dkg liszt
  • 8 dkg zsír (vagy vaj)
  • 2 tojás
  • 2 dkg élesztő
  • 3 ek. víz
  • 1 tk. só

A sütéshez:

  • olaj
Elkészítési idő:több mint 2 és fél óraFogyókúrás:nem
Költség:2500-3000 FTVegetáriánus:nem
Adagok:6 főreGluténmentes:nem
Nehézség:NormálLaktózmentes:igen

Elkészítés:

A szalonnát felcsíkozzuk és apróra felvágjuk. Felhevített serpenyőben, zsíron kisütjük. Kiszedjük a zsiradékból és félretesszük.
A visszamaradt zsiradékban aranyszínűre pároljuk az apró kockákra vágott vöröshagymát. Rádobjuk a kb 2×2 cm-es kockákra vágott húst és megpirítjuk. Akkor jó, ha szép kérget kap. Ekkor a pataki tálba öntjük, majd rászórjuk a félretett sült szalonnát is. Alaposan megsózzuk, borsozzuk és hozzákeverjük a zúzott fokhagymát.

Az üresen maradt serpenyőbe beletesszük a sűrített paradicsomot, hozzáadjuk a cukrot a szegfűszeget, a fahéj darabokat, 1 dl vizet majd pár perc alatt összeforraljuk. Felöntjük a borral, pár percig együtt melegítjük, ezután kihalásszuk belőle a fahéj és szegfűszeg darabokat, mert ekkorra az íze már kellőképpen a szaftba főtt. A paradicsomos-vörösboros szaftot, a tálban várakozó húsra öntjük, még egyszer megsózzuk és megszórjuk őrölt köménnyel. (Ízlés szerint egy kis friss kakukkfüvet is tehetünk rá.)

Lefedjük, majd betesszük a sütőbe és 150 fokra bekapcsolva 2,5 órán át sütjük, majd a fedőt levéve még 30 percig sütjük 180-200 fokon, hogy a szaft kicsit besűrűsödjön.

Amíg a hús sül, elkészítjük a burgonyafánkot.
A burgonyafánkhoz a megpucolt burgonyát kockákra vágjuk, sós vízben puhára főzzük. Nyújtódeszkára törjük egy krumplinyomóval, jól szétterítjük és megvárjuk, míg langyosra hűl. Közben az élesztőt 3 evőkanál langyos vízben elmorzsoljuk és hagyjuk kicsit felfutni. Az áttört, kihűlt krumplira egyenletesen rászórjuk a lisztet, a sót és ráütjük a tojásokat. Hozzáadjuk a felfutott élesztőt, a zsírt (vagy vajat), és az egészet összedolgozzuk, és cipót formázunk belőle. Letakarva 50 percig kelni hagyjuk. A megkelt krumplis tésztát 1,5 cm vastagra kinyújtjuk, 4-5 cm-es pogácsa szaggatóval kiszaggatjuk és 180 fokos bő olajban ropogósra és aranybarnára sütjük.

A pörköltet a burgonyafánkkal és káposzta salátával, vagy ízlés szerint más savanyúsággal kínáljuk.

Értékeld a receptet

Marcsi (545 Recept)

Üdvözöllek kedves látogató. Marcsi vagyok, az oldal egyik alapítója. Ha bármi kérdésed, észrevételed lenne, az oldallal kapcsolatban, küldj egy e-mailt a [email protected] email címre.


Szólj hozzá!

Jelentkezz be Facebookkal, vagy töltsd ki a *-al jelölt mezőket. *

*

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

A lap tetejére