Magyaros rakott káposzta Edit konyhájából
Hozzávalók:
|
|
Elkészítés:
A szalonnát felaprítjuk, majd zsírjára sütjük. A kisült zsírból kiszedjük a szalonna pörcöket.
A megmaradt zsíron az apróra vágott hagymát üvegesre pirítjuk. Megszórjuk pirospaprikával, és 1 dl vízzel felöntjük.
Rátesszük a darált húst, ízesítjük sóval, borssal, zúzott fokhagymával, paprikakrémmel. (Minél fűszeresebb,annál jobb)
Fedő alatt készre pároljuk, a közben elpárolgott vizet pótoljuk.
A rizst étolajon megpirítjuk, majd felöntjük kétszeres mennyiségű forró vízzel ,ízesítjük őrölt borssal, sóval, házi vegetával. Lefedjük az edényt és előmelegített sütőbe tesszük, majd lekapcsoljuk a tűzhelyet, hogy ott a melegben duzzadjon készre. (Húsleves lével is felönthető a rizs,úgy a legfinomabb.)
A káposztát vízben egy kissé kimossuk, hogy ne legyen túl savanyú. Egy vöröshagymát felaprítunk, kevés olajon megdinszteljük. Rátesszük a káposztát és fedő alatt puhára pároljuk.
Egy hőálló tálat étolajjal kikenünk és megszórjuk,zsemlemorzsával.
A káposzta 1/3 részét az alján elosztjuk, erre következik a rizs 1/4 része, majd a pörkölt 1/3 része.
A tejfölt 2 db tojással, őrölt borssal, házi vegetával ízesítve simára keverjük, majd az 1/3 részét a már tepsiben lévőkre simítjuk.
Folytatjuk a rétegezést, míg el nem fogynak a hozzávalók. A tetejére rizs kerüljön és kenjük le a tojásos tejföllel.
Kevés olvasztott vajjal vagy étolajjal meglocsoljuk a tetejét. 220 fokra előmelegített sütőben 20 perc alatt megsütjük.