Sült serpenyős sertéstarja knédlivel
Hozzávalók:
A knédlihez:
|
|
Elkészítés:
A tarját megmossuk, szárazra töröljük. A zsírt felhevítjük, és a húst minden oldaláról hirtelen megpirítjuk. Hozzáadjuk a felszeletelt vöröshagymát, az apróra vágott vagy felszeletelt fokhagymát, majd sózzuk, borsozzuk, megszórjuk köménymaggal és fűszerpaprikával.
Felöntjük a fele mennyiség vörösborral, majd lefedve alacsony lángon pároljuk. Pótoljuk az elpárolgott bort, majd mikor kb.50 perc után puhára sült, kiszedjük vágódeszkára és hagyjuk pihenni egészben 15 percet.Utána felszeleteljük, és visszarakjuk az edénybe a szaftjába.
Knédli:
A langyos cukrozott tejben felfuttatjuk az élesztőt.
Keverőtálba mérjük a lisztet, hozzáadjuk a tojást sót és felfuttatott élesztőt. Apránként hozzáadjuk a vizet és kb 5 perc alatt kidagasztjuk. Letakarva meleg helyen a duplájára kelesztjük.
(Én dagasztó géppel dolgozom általában. Elindítjuk a gépet és apránként csurgatjuk bele a vizet, nem biztos hogy felveszi az adott mennyiséget, lisztfüggő.)
A megkelt tésztát lisztezett felületen jól átdolgozzuk és 3 nagyjából egyforma gombócot formálunk belőle.
Egy magas falú edénybe felteszünk vizet főni, ha forr egy rá illő szűrőt helyezünk a fazékra, beleteszünk egy gombócot lefedjük és 20 percig pároljuk fedő emelgetés nélkül. Hajlamos picit összezsugorodni ha idő előtt leemeljük de az ízén nem ront.
Ha letelt az idő, egy rácsra tesszük és lekenjük vajjal.
A húst savanyú káposztával, és knédlivel tálaljuk. Jó étvágyat kívánok!