Vegán reggeli
Hozzávalók:A tökmag kencéhez:
A köles kencéhez:
|
|
Elkészítés:
Tökmag kence:
Azt szerettem volna, hogy nyers legyen, de a pirult tökmag íze is vonzott, így kompromisszumot kötöttem magammal és a magok kb. egyharmadát pici sóval megpirítottam egy tapadásgátlóval bevont serpenyőben.
Amikor kihűlt a pirított mag, az összeset betettem egy késes aprítóba és összezúztam. Hozzáadtam a fokhagymát, az olajat, pici sót és tovább kevertem, időnként egy-két korty vizet hozzáadva, hogy elérje a kenceállagot.
Akinek nincs aprítógépe, kávédarálóval megőrölheti a magokat és egy tálkában villával elvégezheti a kevergetést.
Köles kence:
Én most tavalyi fagyasztott medvehagyma levelet használtam, de újhagyma, vagy snidling is megteszi természetesen, sőt, el is maradhat, ha épp nincs otthon semmi ilyesmi.
Azért emlegettem a maradék felhasználást, mert nem tisztán kölesből készült, hanem gombás-zöldséges párolt kölesből, amit korábban vacsorára főztem.
A hagymalevél kivételével mindent összezúztam az aprítógépben, kevés vizet adtam hozzá a krémállag eléréséhez. A végén villával hozzákevertem az apróra vágott hagymalevelet.
Friss kenyérrel, vagy pirítósra kenve is isteni. Hidegtálak mellé is kitűnő.
Beküldő: Márti
hogymegtudjuknezni.blogspot.hu