Aszalt paradicsomos tördelős pogácsa, pörkölt mellé
Hozzávalók:
|
|
Elkészítés:
Langyos, enyhén cukrozott tejbe morzsoljuk az élesztőt, majd mikor felfutott a lisztre öntjük.
A karikára vágott újhagyma zöldet kevés margarinon megdinszteljük.
Az élesztős liszthez hozzáadjuk az aszalt paradicsomról leöntött fűszeres olajat, a joghurtot, valamint a tejet, amivel előtte kiöblítettük a joghurtos poharat, 20 dkg margarint, 1 ek. sót, valamint őrölt borsot (ízlés szerinti mennyiséget) és a dinsztelt újhagymaszárat. Jól összegyúrjuk, fél órát kelesztjük majd újból átgyúrjuk és még egyszer fél órát kelni hagyjuk.
Elkészítjük a tölteléket. A napon szárított paradicsomot, zsemlemorzsával, és csípős ketchuppal dúsítjuk. (ha valaki nem szereti a csípőset, használhat simát helyette)
A tésztát nem nyújtjuk ki, csak kilapogatjuk kb. 1/2 cm vastagra. 7 cm átmérőjű szaggatóval köröket vágunk belőle, majd 1 – 1 kanálnyi tölteléket teszünk mindegyiknek a közepébe. Figyelve rá, hogy aszalt paradicsom is jusson bele.
Minden darabot jól összefogunk, majd golyó alakra formázunk. Kivajazott teflonos piteformába rakjuk kör alakban úgy, hogy az összehajtott rész kerüljön alulra. Közepébe rakjuk azt az edényt, amiben a pörköltet kívánjuk tálalni. (hiszen ezt köretként is kínálhatjuk pörkölt mellé) A tálba vizet töltünk majd 180 fokra előmelegített sütőben kb. 20 percig sütjük.