Fordított narancstorta (gluténmentes)
Hozzávalók:(24 cm-es tortaformához) A narancsos részhez:
A tésztához:
|
|
Elkészítés:
Egy serpenyőbe tegyük bele a cukrot, a vaníliás cukrot, a fűszereket, öntsük fel a vízzel, és addig melegítsük hogy a cukor feloldódjon.
A narancsot alaposan mossuk meg, majd vékonyan szeleteljük fel. Ezután tegyük bele a cukorszirupba, majd szép lassan pároljuk kb. 10 percig a narancsszeleteket, majd vegyük le a tűzről, és hűtsük ki teljesen. (Én közben többször átfordítottam a narancsszeleteket, hogy mindenhol érje a szirup.)
Egy 24 cm-es tortaformát béleljünk ki sütőpapírral úgy, hogy az oldalát is fedje, és helyezzük bele a kihűtött narancsszeletek, majd csorgassuk rá a visszamaradt szirupot. A keverőtálba tegyük bele a barna cukrot, a vaníliás cukrot, adjuk hozzá a felkockázott puha vajat, majd keverjük jó habosra.
Ezután állandó keverés mellett, először egyesével adjuk hozzá a tojásokat, majd a tejfölt, és keverjük simára. Szintén állandó keverés mellett, először kanalazzuk hozzá a fahéjjal összekevert darált diót, majd a sütőporral összekevert mandulalisztet is. (Addig keverjük, hogy egy sima masszát kapjunk.)
Végül a tortaformában lévő szirupos narancs tetejére egyenletesen kanalazzuk rá a masszát. Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten 50-60 perc alatt süssük készre. (Én légkeverésnél 160 fokon, 50 percig sütöttem)
A sütőből kivéve a formában hagyjuk kb. 10 percig hűlni, majd tegyünk egy tálcát a tortaforma tetejére, és egy hirtelen mozdulattal fordítsuk át a tortát, majd így hűtsük ki teljesen.
A torta tésztája nagyon finom szaftos, melyhez nagyon jól illik a fűszeres narancs.