Főoldal / Befőzés / Házi eperlekvár, tartósítószer nélkül bográcsban

Házi eperlekvár, tartósítószer nélkül bográcsban

FavoriteLoadingElmentem!
Print Friendly

Házi eperlekvár, tartósítószer nélkül bográcsban

Házi eperlekvár, tartósítószer nélkül bográcsban

Hozzávalók:

  • 5 kg eper
  • 1 kg kristálycukor
Elkészítési idő: több mint 2 és fél óra Fogyókúrás: nem
Költség: 2000-2500 FT Vegetáriánus: igen
Adagok: több mint 12 főre Gluténmentes: igen
Nehézség: Normál Laktózmentes: igen

Elkészítés:

Jól megmossuk és lekacsozzuk az epret. Ezután kiszedünk belőle kb. fél kg-ot és félretesszük.

A nagyját összetörjük, majd egy tisztára mosott edényben/bográcsban lassú tűzön főzzük. Amikor már felhabzik, azt leszedjük róla.
Amikor a leve többségét elfőtte, hozzáöntjük a kristálycukrot. Innentől folyamatosan kevergetjük.
Legalább 2 órán át főzzük.

A főzés befejezése előtt 20 perccel hozzáadjuk a félretett egész eperszemeket is.
Ha valaki nem szereti édesen, az néhány szem összezúzott citrompótlót tehet hozzá.

Még forrón, jól kiforrázott üvegekbe merjük, vigyázva, hogy meg ne égessük magunkat. Rácsavarjuk a kupakot és egy kosárban, jól letakarva, meleg dunsztba tesszük, állni hagyjuk. Ha kihűltek, kivesszük a dunsztból és sötét, hűvös helyen tároljuk.

Mi tartósítószert nem használunk ezért érdemes a tisztaságra és a dunsztolásra nagyon odafigyelni.

Házi eperlekvár, tartósítószer nélkül bográcsban 4.33/5 (3 értékelés)


Szólj hozzá!

A lap tetejére