Főoldal / Desszertek / Karácsonyi püspökkenyér

Karácsonyi püspökkenyér

Karácsonyi püspökkenyér

Karácsonyi püspökkenyér

Hozzávalók:

4 rúdhoz

  • 4 db tojás
  • 90 dkg rétesliszt
  • 60 dkg porcukor
  • 3 cs. sütőpor
  • 3x200g tejföl (normál kispoharas)
  • 2 tk. őrölt fahéj
  • 1 tk. őrölt szegfűszeg
  • 2 bio narancs reszelt héja
  • Aszalt gyümölcsök vegyesen (szilva, barack, datolya, áfonya, mazsola)
  • cukrozott narancs és citrom kockák
  • csokoládé vagy csokicseppek
  • olajos magvak ízlés szerint (mandula, dió, mogyoró)

A bevonáshoz:

  • 200g étcsokoládé
  • 100g fehér csokoládé
Elkészítési idő: 1óra 30 perc Fogyókúrás: nem
Költség: 1500-2000 FT Vegetáriánus: igen
Adagok: 10 főre Gluténmentes: nem
Nehézség: Nagyon egyszerű Laktózmentes: nem

Elkészítés:

Egy tálba tesszük a lisztet, a cukrot, a három csomag sütőport, a fahéjat, és a szegfűszeget majd összekeverjük.

Hozzáadjuk a 4 tojást és hozzáöntjük a 3 pohár tejfölt is majd összedolgozzuk.
Az aszalt gyümölcsöket apróra összevágjuk a csokoládét szintén. Ezután a reszelt narancshéjjal együtt a masszába forgatjuk. Minnél több aszalt gyümölcs kerül bele annál “szaftosabb” lesz a püspökkenyerünk.

Őzgerinc vagy püspökkenyér formákat kibéleljük sütőpapírral, majd félig megtöltjük a masszával őket.
170 fokra előmelegített sütőben 40-50 perc alatt készre sütjük. Ellenőrizzük tűpróbával, hogy belül is átsült e.
(Ha idő előtt pirulni kezdene a teteje, fedjük le egy alufóliával vagy sütőpapírral.)

A kihűlt püspökkenyereket vízgőz felett megolvasztott ét és fehér csokoládéval bevonjuk, majd a még nem teljesen szilárd mázat ízlés szerint maradék aszalt gyümölccsel, szeletelt mandulával, dióval csokoládécseppekkel díszítjük.

Ha megkötött a máz, folpackba csomagoljuk és hűvös helyen tároljuk.
Sokáig eláll így becsomagolva ezért karácsony előtt 1 héttel is bátran elkészíthetjük.

 

A karácsony melegét, biztosíthatja megkelelő állapotú nyílászárókkal, és az ablakszigetelés meglátável.

Marcsi (681 Recept)

Üdvözöllek kedves látogató. Marcsi vagyok, az oldal egyik alapítója. Ha bármi kérdésed, észrevételed lenne, az oldallal kapcsolatban, küldj egy e-mailt a [email protected] email címre.


Szólj hozzá!

A lap tetejére