Karácsonyi püspökkenyér
Hozzávalók:4 rúdhoz
A bevonáshoz:
|
|
Elkészítés:
Egy tálba tesszük a lisztet, a cukrot, a három csomag sütőport, a fahéjat, és a szegfűszeget majd összekeverjük.
Hozzáadjuk a 4 tojást és hozzáöntjük a 3 pohár tejfölt is majd összedolgozzuk.
Az aszalt gyümölcsöket apróra összevágjuk a csokoládét szintén. Ezután a reszelt narancshéjjal együtt a masszába forgatjuk. Minnél több aszalt gyümölcs kerül bele annál “szaftosabb” lesz a püspökkenyerünk.
Őzgerinc vagy püspökkenyér formákat kibéleljük sütőpapírral, majd félig megtöltjük a masszával őket.
170 fokra előmelegített sütőben 40-50 perc alatt készre sütjük. Ellenőrizzük tűpróbával, hogy belül is átsült e.
(Ha idő előtt pirulni kezdene a teteje, fedjük le egy alufóliával vagy sütőpapírral.)
A kihűlt püspökkenyereket vízgőz felett megolvasztott ét és fehér csokoládéval bevonjuk, majd a még nem teljesen szilárd mázat ízlés szerint maradék aszalt gyümölccsel, szeletelt mandulával, dióval csokoládécseppekkel díszítjük.
Ha megkötött a máz, folpackba csomagoljuk és hűvös helyen tároljuk.
Sokáig eláll így becsomagolva ezért karácsony előtt 1 héttel is bátran elkészíthetjük.
A karácsony melegét, biztosíthatja megkelelő állapotú nyílászárókkal, és az ablakszigetelés meglátável.