Főoldal / Kelt tészták / Mézes sütőtökkrémes csiga

Mézes sütőtökkrémes csiga

Mézes sütőtökkrémes csiga

Mézes süt-tökkrémes csiga

Hozzávalók:

A tésztához:

  • 2 dl langyos tej
  • 1 dl langyos tejszín (nem főző)
  • 2 tojás
  • 7 dkg porcukor
  • pici só
  • 1 bio citrom reszelt héja
  • kb. 60 dkg liszt
  • 2,5 dkg élesztő
  • 5 dkg olvasztott vaj

A töltelékhez:

  • 1 kisebb sütőtök megsütve
  • 2-3 ek. méz
  • 1 kk. mézeskalács fűszerkeverék
  • pici só
Elkészítési idő: 1 óra Fogyókúrás: nem
Költség: 500-1000 FT Vegetáriánus: igen
Adagok: 4 főre Gluténmentes: nem
Nehézség: Egyszerű Laktózmentes: nem

Elkészítés:

A sütőtököt forró sütőben puhára sütjük, majd mikor kihűlt, kanállal kiszedjük a belsejét. Hozzáadjuk a mézet, a pici sót és a mézeskalács fűszert, majd mixerrel összepépesítjük. (Teljesen kenhető volt, nem kellett hozzá semmi más.)

A tésztát kenyérsütővel dagasztjuk be a szokásos módon, a vajat csak a dagasztás második felében adagoljuk a tésztához. Ezután kelesztőtálban 1 órát kelesztjük, majd lisztezett nyújtólapon kicsit átgyúrjuk, 3 részre osztjuk és 10 percig pihentetjük. (Azért 3-ra, mert nálam készült azért kakaós és fahéjas is. aki nem készít többfélét nem kell szétosztania.)

A tésztát téglalap alakúra kinyújtjuk és megkenjük a sütőtökös krémmel. Feltekerjük és egy recés késsel felszeleteljük. Sütőpapírral bélelt tepsire rakosgatjuk, és 180 fokra előmelegített sütőben 25-30 perc alatt megsütjük.

Amikor már kezdenek szépen sülni, akkor kivesszük a tepsit és meglocsoljuk a csigákat forró vaníliás cukros tejjel és visszatoljuk a sütőbe, és készre sütjük.

Finom volt, a fiúknak különösen ízlett.

Tipp / megjegyzés:
Nagyon finom, szép a színe, a hozzáadott mézeskalács fűszertől pedig kicsit olyan mézeskalács ízű és karácsonyi hangulatú lett. A tészta most is az a leggyakrabban használt kelt tészta, ami nekem mindenhez bevált.

Szólj hozzá!

A lap tetejére