Birkapörkölt a szőlőhegyről
Hozzávalók:
A körethez:
|
|
Elkészítés:
A húst beleöntjük a forró vízbe,vigyázva,hogy le ne forrázzuk magunkat. Megkeverjük, hozzáöntjük az ecet felét és felforrás után leszűrjük. Ezt a műveletet még egyszer elvégezzük. Erre azért van szükség,hogy a birka erős ízét és szagát tompítsuk. (Aki szereti a karakteresebb ízeket illetve a jól faggyúzott, megtisztított húsnál ez el is hagyható, vagy erősebb fűszerezéssel tompíthatjuk az ízt.)
Kiszedjük a húst a bográcsból, majd zsírjára pirítjuk benne a felkockázott szalonnát. Beletesszük a birkahúst, körbepirítjuk, majd hozzáadjuk a felaprított hagymát és paprikát, meghintjük sóval, borssal, összekeverjük, hozzáadjuk a felkockázott paradicsomot és 3-4 dl vízzel felengedjük. Néha óvatosan megkeverjük és az elfőtt levet pótoljuk. 1.5-2 óra elteltével sűrű szaftosra pároljuk.
Héjában főtt burgonyával tálaljuk.