Főoldal / Kelt tészták / Zabpelyhes zsemle

Zabpelyhes zsemle

FavoriteLoadingElmentem!
Print Friendly

Zabpelyhes zsemle

Zabpelyhes zsemle

Hozzávalók:

(12 db zsemléhez)

  • 35 dkg liszt (BL-55)
  • 10 dkg zabpehely
  • 1 tk. cukor
  • 2-3 tk. só
  • 1 cs. szárított élesztő
  • 3,5-4 dl víz (langyos)
  • 1 ek. olaj

A szóráshoz:

  • mák, napraforgómag, szezámmag…
Elkészítési idő: 45 perc Fogyókúrás: nem
Költség: 1000-1500 FT Vegetáriánus: igen
Adagok: 4 főre Gluténmentes: nem
Nehézség: Normál Laktózmentes: igen

Elkészítés:

A lisztet keverjük össze a zabpehellyel, a cukorral, a sóval, és a szárított élesztővel, majd csináljunk a közepébe egy mélyedést és öntsük bele az olajat, és a víz 2/3 részét.

Ezután egy fakanállal keverjük alaposan össze, hogy egy sűrűbb, nokedliszerű tésztát kapjunk.(a maradék vizet apránként adagoljuk hozzá, nehogy túl lágy legyen a tészta!)

Egy fóliával takarjuk le a tálat, majd langyos helyen kelesszük meg egy-másfél óra alatt a tésztát.

Egy tepsit béleljünk ki sütőpapírral, majd egy púpozott evőkanállal, egymástól távolabb, helyezzünk rá halmokat a tésztából. Ízlés szerint szórjuk meg a tetejét pl. mákkal, szezámmaggal, napraforgómaggal.

Ezután spricceljük meg gyengén hideg vízzel a zsemléket, és a sütőpapírt is mielőtt a sütőbe tennénk.

Helyezzük be előmelegített sütőbe és közepesnél kicsit melegebb sütőben süssük 25-30 perc alatt készre. A sütőből kivéve helyezzük rácsra, és hűtsük ki teljesen. ( én légkeverésnél 160 fokon, 25 percig sütöttem)
A frissen kisült zsemlék kívül ropogósak, belsejük pedig finom puhák.

Értékeld a receptet

Gizi (321 Recept)

Szeretek sütni-főzni, és sokat kirándulni.Több évtizede sertepertélek a konyhámban kisebb, nagyobb sikereket elérve. Mára már szenvedélyemmé vált a sütés-főzés, így minden nap valami finomsággal kényeztetem a családomat, és a barátaimat. Szeretem a hagyományos, magyaros ételeket, de szívesen kipróbálok számomra új, és különleges ízvilágot is.


Szólj hozzá!

A lap tetejére