Főoldal / Birka / Marha / Tarjás házi burger

Tarjás házi burger

FavoriteLoadingElmentem!
Print Friendly

Tarjás házi burger

Tarjás házi burger

Hozzávalók:

A hamburgerzsemléhez:

  • 60 dkg liszt
  • 2 dkg élesztő
  • 2 dl langyos tej
  • 2 ek. cukor
  • 1 tk. só
  • 40 g olaj
  • 1 tojás
  • 100 g joghurt

A kenéshez:

  • 1 tojás

A tetejére:

  • szezámmag

A húspogácsához:

  • 80-90 dkg marhahús darálva
  • só, bors

A zsemlébe:

  • 6-8 szép szelet füstölt tarja (vagy füstölt sonka)
  • jégsaláta
  • paradicsom
  • szeletelt sajt
  • lilahagyma
  • csemege uborka

A sütéshez:

  • 1 ek. olaj

A hamburger szószhoz:

  • 6 ek. majonéz
  • 9 ek. ketchup
  • 2 tk. mustár
  • só, bors
Elkészítési idő:1óra 30 percFogyókúrás:nem
Költség:2000-2500 FTVegetáriánus:nem
Adagok:6 főreGluténmentes:nem
Nehézség:NormálLaktózmentes:nem

Elkészítés:

A zsemle hozzávalót a kenyérsütő gép üstjébe pakoljuk, majd dagasztó programra állítva hagyjuk, hogy a gép dagassza-kelessze a tésztát.

Miután megkelt, lisztezett felületre borítjuk és 8 egyforma darabba vágjuk a tésztát. (kb. 12-15 dkg/db)

Egyenként megformázzuk a zsemléket, majd sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk őket, egymástól kicsit távolabb, hiszen még kelni fognak.

Letakarjuk egy konyharuhával, és hagyjuk, hogy a duplájára keljenek.

Amikor a kis gömböcök megkeltek, a tetejüket lekenjük a felvert tojással, és megszórjuk szezámmaggal.

180 fokra előmelegített sütőben kb 15-18 perc alatt megsütjük. Légiesen könnyű és aranybarna hamburger zsemle a végeredmény.

Elkészítjük a hamburger szószt. A majonézt, ketchupot, és a mustárt egy tálkában összekeverjük, majd sóval és borssal ízesítjük. Betesszük a hűtőbe.

A marhahúst sózzuk-borsozzuk majd alaposan összedolgozzuk. 6-8 egyforma méretű gombócot formázunk belőle. (kb 10-12 dkg/gombóc.)
Egy grillserpenyőt felhevítünk, vékonyan kiolajozunk, majd a kerekre lapogatott húspogácsák mindkét oldalát megsütjük benne. Még forrón, minden húspogácsa tetejére 1-1 szelet sajtot teszünk.

A serpenyőben visszamaradt zsiradékon, magas hőfokon, pirosra sütjük a tarja (vagy sonka) szeleteket.

A házi készítésű zsemléket kettévágjuk, Mindegyikbe teszünk jégsalátát, paradicsom szeleteket, a még forró sajtos hamburgerhúst. A tetejére tesszük a sült tarját, a lilahagyma karikákat és csemegeuborka szeleteket. Rácsurgatjuk a hamburgerszószt végül a zsemle tetejével befedjük.

Jó étvágyat kívánok!

Értékeld a receptet

Marcsi (545 Recept)

Üdvözöllek kedves látogató. Marcsi vagyok, az oldal egyik alapítója. Ha bármi kérdésed, észrevételed lenne, az oldallal kapcsolatban, küldj egy e-mailt a [email protected] email címre.


Szólj hozzá!

Jelentkezz be Facebookkal, vagy töltsd ki a *-al jelölt mezőket. *

*

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

A lap tetejére